welkom op Haaradvies.info
Hoe was ik mijn haar?

Bij onderstaande uitleg gaan we er van uit dat je normaal tot zeer droog haar hebt. De basis principes zijn natuurlijk voor ieder haartype gelijk.
 
Begin vandaag thuis met de juiste verzorging van je haar.

De voornaamste functie van een shampoo is niet alleen om je haar maar vooral ook om je hoofdhuid te reinigen. De lengte van het haar is niet relevant. Als je tijdens het wassen het haar te veel kneedt en wrijft met schuim, kan het haar beschadigen. Je wast je haar regelmatig dus is het belangrijk de juiste techniek aan te leren om je haar gezond en levendig te houden. Ga maar na, een haar groeit gemiddeld 1 cm. per maand, dus schouderlengte is ongeveer 2 jaar. Was het 2 keer per week en de punten van je haar zijn ruim 200 keer gewassen. Doe dit maar eens met een truitje of fijne lingerie.

Ontknopen
De eerste stap is om de meeste klitten zoveel als mogelijk uit het haar te verwijderen. Gebruik hiertoe de hand met gespreide vingers of een grove kam, geen scherpe plastic kam maar een gepolijste antistatische grove kam zonder scherpe punten. Als de lengte het toelaat klem dan een pluk haar tussen de wijsvinger en de duim, zo dicht als mogelijk bij de hoofdhuid, zo ontlast je de haarwortels. Neem per keer kleine plukken haar. Begin bij de punten van het haar en kam in kleine stapjes naar boven richting de hoofdhuid, zo verkom je dat je knopen vast trekt.
Gebuik nooit kracht, forceer niets en trek nooit aan het haar.

Natmaken
Maak het haar grondig nat met lauwwarm water. Houd je hoofd onder de douchekop, maar laat het water niet simpelweg door je haar lopen. Houd je handen als een soort kommetje, terwijl je met de vingers licht trommelt (pianospelen), om zodoende het water gelijkmatig door het haar te verdelen. De hoofdhuid goed natmaken en met grote zigzagbewegingen over het hoofd naar de hals zachtjes trommelen. Herhaal deze beweging. Gebruik nooit de nagels, alleen je vingertoppen. 

Door je haar goed uit te spoelen kun je het meeste vuil dat zich aan het haar gehecht heeft op deze manier verwijderen. Neem hier ongeveer 3 minuten de tijd voor. Spoel rustig en voorzichtig.

Let op: Haren zijn erg dun, water dat warmer is dan je lichaamstemperatuur zal de buitenwand zachter maken waardoor je haar kan beschadigen.

Shamponeren
De essentie van correct shamponeren is om de hoofdhuid te reinigen. Breng de shampoo dus niet aan op het haar, maar op de hoofdhuid langs de haarlijn in de nek, rond de oren en langs de haarlijn op het voorhoofd. Verspreid het vervolgens over de gehele hoofdhuid. Masseer de hoofdhuid zachtjes terwijl je de vingers beweegt om zo schuim te creëren. Beweeg de vingertoppen in licht draaiende bewegingen (vingertoppen afwisselend gespreid en bij elkaar) via het boven hoofd door het midden naar het achterhoofd. Masseer naar beneden met druk, naar boven zonder druk. Om knopen in het haar te minimaliseren masseer je de hoofdhuid, niet het haar. 

Verdeel het schuim rustig over het haar met gespreide vingers. Laat de shampoo de voorgeschreven tijd intrekken. Indien noodzakelijk of gewenst kunt je een tweede wassing toepassen.

Het haar groeit vanuit de hoofdhuid, goede verzorging van de hoofdhuid is essentieel voor een goede conditie van het haar, masseer de hoofdhuid altijd terwijl je deze wast.

De hoeveelheid schuim zegt niets over de kwaliteit of effectiviteit van een shampoo.

Spoelen
Net zoals je je haar nat hebt gemaakt, is het aangeraden om tijdens het uitspoelen de handen in een licht masserende en trommelende beweging over de hoofdhuid te bewegen. Probeer niet door middel van hoge waterdruk de shampoo weg te spuiten. Gebruik je handen als kommetje en verwijder het shampooresidu voorzichtig en grondig.

Let op: Als u haarstyling producten gebruikt moet u anders shamponeren.
De mousse, wax of gel die u ’s morgens aanbrengt, kan in de loop van de dag uitharden. Dus niet het haar borstelen of kammen voordat je je haar wast. Volg bovenstaande stappen echter laat de shampoo minimaal 1 minuut inwerken. Dit verwijdert de styling producten beter uit het haar. Spoel grondig uit en breng conditioner aan.

Conditioning
Een conditioner is een belangrijk onderdeel in de verzorging van het haar. Conditioner doet voor het haar wat een crème voor de huid doet.

Een conditioner zorgt er voor dat het haar vochtregulerende bestanddelen kan opnemen. Meestal liften er nog extra ingrediënten mee zoals vitamine, reparerende bestanddelen en plantenextracten.
Conditioners met een lagere zuurgraat (pH waarde) laten de haarschubben sluiten. Afhankelijk van het type conditioner (droog, body) kan het haar nog voorzien worden van een coating, UV filter, anti-pluis, versteviging, kleurpigment, etc.

Er zijn in principe 4 soorten conditioner:
- balsem / instant-conditioner  algemene conditioner (30 sec. tot 3 min.).
- haarmasker / deep penetrating conditioner  intensive conditioner voor stug / dor / beschadigd haar (3 tot 20 min.).
- reconstructor  intensieve reparerende behandeling voor chemisch behandeld / beschadigd haar, of om af en toe af te wisselen met een conditioner (3 tot 20 min.).
- leave-in  een conditioner die niet uitgespoeld wordt, meestal om het vochtgehalte op peil te houden, om de doorkambaarheid te vergroten, te beschermen tegen föhn, zon etc. en soms met een lichte styling.

Kies de conditioner voor jouw type haar. Het is belangrijk om te weten wat voor een type haar je hebt, en wat voor een soort(en) conditioner je hierbij moet gebruiken. Pas dan kun je een optimaal resultaat bereiken. Te veel reconstructor maakt het haar juist stug, te zware deep conditioner maakt normaal haar slap, een gewone snelle conditioner laat droge krullen pluizen, etc.

De juiste manier van aanbrengen is belangrijk voor het resultaat, neem de gebruiksaanwijzing door en hou je aan de onderstaande regels.

Aanbrengen van de conditioner
Doe voldoende conditioner in de handen en wrijf ze tegen elkaar. Breng al “kammend” met gespreide vingers de conditioner aan vanaf het midden van het haar en werk het door naar de punten. Afhankelijk van het type conditioner en de gesteldheid van de uitgroei verspreid je vervolgens de conditioner over het gehele haar. Werk met gespreide vingers om de conditioner zachtjes en gelijkmatig te verdelen.
Kijk uit dat je het haar niet knoopt en gebuik nooit kracht, forceer niets en trek nooit aan het haar. Zorg dat er voldoende conditioner in het haar zit.

Intrekken
Dek voor een optimale werking van de conditioner het haar af met een niet knellende douchemuts en laat het de voorgeschreven tijd inwerken (je kunt natuurlijk ook gewoon huishoudfolie gebruiken).

Voor een intensievere behandeling kun je warmte toevoegen door een warme handdoek om de douchemuts te wikkelen, of een warme droogkap te gebruiken. De warmte versnelt de opname van de conditioner, waardoor je de inwerktijd kunt reduceren. Maak de temperatuur nooit te hoog. Warmte en vocht laten het haar opzwellen, als het haar beschadigd is kan een te hoge temperatuur een averechts effect hebben.
Het heeft weinig zin om conditioner de hele nacht in te laten werken. Vocht laat het haar opzwellen, de conditioner maakt het zachter, het haar wordt dus kwetsbaarder. Als je met een muts op gaat slapen en het haar wordt in elkaar gedrukt en wrijving ontstaat, je ligt niet stil, kan het haar beschadigen.

Doorkammen
Als je warmte gebruikt tijdens de conditioner laat het haar dan eerst afkoelen voorat je het gaat doorkammen.

Kam na de inwerktijd het haar door. Gebruik hiertoe de hand met gespreide vingers of een grove kam, geen scherpe plastic kam maar een gepolijste antistatische grove kam zonder scherpe punten. Als de lengte het toelaat klem dan een pluk haar tussen de wijsvinger en de duim, zo dicht als mogelijk bij de hoofdhuid, zo ontlast je de haarwortels. Begin bij de punten van het haar en kam in kleine stapjes naar boven richting de hoofdhuid, zo voorkom je dat je knopen vast trekt.
Gebruik nooit kracht, forceer niets en trek nooit aan het haar.

Spoelen
Net zoals je je haar nat hebt gemaakt, is het aangeraden om tijdens het uitspoelen de handen in een licht masserende en trommelende beweging over de hoofdhuid te bewegen. Je hebt net het haar doorgekamd en ontdaan van knopen. Probeer nu ook zo glad mogelijk te spoelen zonder het haar weer in de war te maken. Probeer niet door middel van hoge waterdruk de conditioner weg te spuiten. Gebruik je handen als kommetje en verwijder de conditioner voorzichtig en grondig. Veel conditioners laten een beschermende laag achter op het haar, dit natuurlijk niet wegspoelen.
Spoel met lauwwarm water, beslist niet heet, dit kan de conditioner oplossen.

Handdoek drogen
Droog na het conditioneren het haar met een schone droge handdoek, niet door te wrijven en te vegen maar door de handdoek het vocht te laten absorberen. Nooit het haar hardhandig droogwrijven. Door de handdoek losjes om het haar te wikkelen en zachtjes te deppen, absorbeer je het overtollige vocht. Niet wrijven of kneden! Dit gaat op voor elke stap van het haarwassen. Maak de handdoek los en druk voorzichtig met de handdoek op het haar om zo effectief het vocht te verwijderen.
Vochtig haar is niet sterk en de hoornlaag kan snel beschadigen. Het is aan te raden om het haar verder met de föhn (niet heet) droog te maken.

Föhnen
Sommige mensen laten het haar “luchtdrogen”, maar deze schijnbaar natuurlijke aanpak is niet optimaal voor het haar. Na het vocht grondig te hebben geabsorbeerd met een handdoek, een leave-in conditioner over het haar verdelen. Begin te föhnen bij de haargrens in de nek richting de punten en werk als laatste naar het voorhoofd toe, zodat het bovenste deel van het haar niet alle vocht absorbeert. Dit geeft het bovenste deel volume. Als de hoofdhuid helemaal droog is en het haar 80% droog, breng je haar dan in het gewenste model.
Houdt de föhn op zo'n 20 cm afstand van je hoofd en gebruik nooit de hoogste stand. Sluit altijd af met de koude stand, hierdoor sluiten de schubben zich.

Stylen
Breng je haar in model zoals jij dat wilt. Kijk voor tips hier


Begin vandaag nog met een betere manier van haarverzorgen! 


TIPS:
 

Hot Oil
Het is aangeraden om droog haar af en toe eens te behandelen met een Hot Oil, vooral als het haar stug is. Het beste kan een Hot Oil voor het shamponeren gebruikt worden zodat de overtollige olie uit het haar gewassen kan worden, het haar neemt voldoende op, en is nu ook makkelijker uit de knoop te halen. Als de gebruiksaanwijzing voorschrijft dat de Hot Oil na de shampoo gebruikt moet worden is het meestal een dunnere olie, bijvoorbeeld op jojoba basis in plaats van een dikkere olijf olie. Was het haar nadien lichtjes, eventueel met verdunde shampoo.
- doe de olie in een bekertje en verwarm de olie in de magnetron of plaats het bekertje in een kom heet water. De olie mag handwarm zijn, NIET heet.
- verdeel de olie gelijkmatig over het haar, maar besteed extra aandacht aan de punten.
- dek het haar af met folie en wikkel er een warme handdoek om. Bv. een licht vochtige handdoek even opwarmen in de magnetron.
- laat de olie 15 tot 30 minuten inwerken.
- was het haar vervolgens.
- continueer met de conditioner. 

Zonder shampoo
Het is niet altijd nodig om te wassen met shampoo. Indien je haar schoon maar stug of pluizig is en niet veel stylingproducten bevat, is het aan te raden je haar te verzorgen door het goed te spoelen met lauwwarm water, vervolgens conditioner aan te brengen en dit de aangegeven posetijd in te laten werken. Vervolgens zoals gewoonlijk spoelen en stylen. Het gebruik van uitsluitend een conditioner kan in deze omstandigheden onzuiverheden zoals nare luchtjes oplossen. 

Chemisch behandeld
Als je chemische behandelingen gebruikt, het haar kleurt, hitte styling toe past, veel zwemt, etc. kan je haar de capaciteit verliezen om opgenomen vocht vast te houden. Regelmatig gebruik van een deep conditioner en reconstructor kan je haar versterken en voorzien van een verbeterde vochthuishouding waardoor het haar weer glans en souplesse krijgt. 

Verzorgingritueel
Neem de tijd en combineer je haarverzorgingritueel met andere bezigheden. Doe een geurkaarsje aan en ga lekker in bad zitten, geef je lichaam een welverdiende bodyscrub, kijk naar de laatste aflevering van je favoriete soap. Maak er een rustpunt van.

Behandelen van lang haar
Lang haar beschadigt makkelijk. Als je haar langer is dan schouderlengte, zal het haar altijd enigszins beschadigd zijn. Het haar binnen 10 cm vanaf de hoofdhuid is relatief jong haar met weinig schade (bij normaal niet chemisch behandeld haar), maar de rest heeft al enkele jaren wind, zon, wassen en wrijven met handdoeken doorstaan, en moet dus wel tot op zekere hoogte beschadigd zijn. Als het haar lang is, kunnen de natuurlijke oliën die de hoofdhuid afscheidt de punten niet bereiken, met gevolg dat het haar na verloop van tijd droger wordt als het niet goed wordt verzorgd.


www.haaradvies.info
Schrijf je in voor de haaradvies.info nieuwsbrief
 
sitemap :: privacy verklaring :: wie zijn wij :: algemene voorwaarden